Naturalna dieta fundamentem zdrowia

Warunkiem dobrego zdrowia i opóźnienia procesów starzenia jest dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości naturalnych składników odżywczych. Dzienne zapotrzebowanie na energię, witaminy i minerały jest sprawą indywidualną, na którą składa się wiele czynników takich jak: adekwatna do wieku aktywność fizyczna, optymalne warunki środowiskowe oraz najważniejszy - prawidłowe odżywianie. Aby w pełni zaspokoić wymagania organizmu musisz spożywać codziennie odpowiednie ilości świeżych warzyw i owoców oraz pełnowartościowe, pozbawione chemii produkty pochodzenia zwierzęcego. Tylko tak skomponowana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób XXI wieku i długotrwałe zachowanie młodości.

natura

Jak powinna wyglądać taka dieta i czy może być ona smaczna?

Skontaktuj się z nami a wspólnie ustalimy dzienny plan żywieniowy. Dzięki niemu odzyskasz energię do codziennej pracy i zdrowie na długie lata. Wiele osób tłumaczy, iż głównym powodem, dla którego nie podejmują się przejścia na dietę lub przedwcześnie z niej rezygnują, jest brak czasu na liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków, robienie związanych z tym zakupów i niskie walory smakowe oferowane przez ogólnodostępne „diety-cud”.

Oferowany program nie ma sztywnych ram kalorycznych, zapotrzebowanie na makro i mikro składniki diety ustalane jest po rozmowie z dietetykiem, a proces komponowania dań odbywa się wraz z utalentowanym szefem kuchni, co zapewnia idealne połączenie wyśmienitego smaku z wysokojakościowymi, naturalnymi składnikami.

W skład diety wchodzą wszystkie niezbędne składniki odżywcze tj:

- białka, które dostarczają od 10 do 18% energii każdego dnia, w tym 60% pochodzić będzie z produktów zwierzęcych, oraz nasion roślin strączkowych w różnych proporcjach

- tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które dostarczają około 20 – 30% energii każdego dnia, pod szczególną uwagą są kwasy tłuszczowe z rodziny Ω-3 i Ω-6, których odpowiednia podaż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, mózgu czy odporność naszego organizmu, w jadłospisie planowane jest uzyskanie stosunku Ω-3:Ω-6 jak 1:4, w późniejszym okresie 1:1,

- węglowodany, jako główne źródło energii dostarczają od 52 do 70% dobowego zapotrzebowania energetycznego, 95% naszych produktów dostarczać będzie węglowodany złożone, które działają protekcyjnie na choroby cywilizacyjne takie jak: nowotwory przewodu pokarmowego, miażdżyca, cukrzyca typu 2,

- błonnik pokarmowy, dzienna porcja tego elementu diety powinna wynieść około 35 do 50g na dobę w zależności od rodzaju diety, jej kaloryczności oraz stanu odżywienia i tolerancji pacjenta, ilość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w diecie ustalana będzie indywidualnie po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego

- witaminy i składniki mineralne, podaż wszystkich witamin i składników mineralnych w diecie będzie realizowana zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia

Wszystkie dania przygotowywane będą z najwyższą starannością i dbałością o walory smakowe i odżywcze. W potrawy będą przygotowywane zgodnie z najlepszą praktyką kulinarną.

Dodatkowo

Oferujemy obsługę gastronomiczną imprez okolicznościowych, począwszy od małych kameralnych spotkań rodzinnych lub firmowych, a kończąc na obsłudze cateringowej bankietów czy konferencji.

 

Wszystkie dania oraz produkty takie jak: chleb, ciastka, ciasto do pizzy i inne elementy diety przygotowujemy przy użyciu certyfikowanych i naturalnych surowców w ekologicznej kuchni ZdrowySmak™. Unikamy niekorzystnych dla zdrowia dodatków takich jak: sól, tłuszcze nasycone i trans oraz konserwanty. Cieszymy się swoją pracą, byś Ty mógł cieszyć się swoim zdrowiem.